Renginiai
Natūralių cukraus pakaitalų poveikis mitybai ir sveikatai
Cukrus, ypač rafinuotas, dažnai siejamas su įvairiomis sveikatos problemomis, įskaitant nutukimą, 2 tipo cukrinį diabetą, širdies ir kraujagyslių ligas (Lustig, 2013). Dėl šių neigiamų sveikatai pasekmių, dauguma žmonių ieško alternatyvų, tokių kaip natūralūs cukraus pakaitalai. Natūralūs cukraus pakaitalai dažniausiai yra augalinės kilmės ir turi mažesnį glikemijos indeksą, kas gali būti naudinga žmonėms, norintiems kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje (Stevia, 2014). Šiame straipsnyje aptarsime, kokį poveikį natūralūs cukraus pakaitalai turi mitybai ir sveikatai, remiantis šiuolaikine moksline literatūra.
Natūralūs cukraus pakaitalai
Natūralūs cukraus pakaitalai apima tokias medžiagas kaip stevija, eritritolis, ksilitas, agavos sirupas ir medus. Šie pakaitalai yra gaminami iš augalų ar kitų natūralių šaltinių, o jų cheminė struktūra skiriasi nuo rafinuoto cukraus (Goyal ir kt., 2010).
Stevija
Stevija (Stevia rebaudiana) yra viena iš populiariausių natūralių cukraus alternatyvų. Stevijos aktyvūs komponentai, tokie kaip steviosidai ir rebaudiosidai, suteikia saldumą be reikšmingo poveikio insulino ir gliukozės kiekiui kraujyje (Zhang et al., 2019). Tyrimai rodo, kad stevija gali būti naudinga cukriniu diabetu sergantiems žmonėms, nes ji padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje (Fazio ir kt., 2009). Stevija yra 50-300 kartų saldesnė už sacharozę, tačiau, skirtingai nei tradicinis cukrus, ji nesukelia didelio insulino ir gliukozės kiekio kraujyje padidėjimo (Geuns, 2003). Tyrimai rodo, kad stevija gali padėti sumažinti cukraus kiekį po valgio kraujyje ir pagerinti insulino jautrumą. Mechanizmas, kuriuo stevija veikia gliukozės metabolizmą, nėra visiškai aiškus, tačiau manoma, kad steviolio glikozidai veikia insulino sekreciją ir padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje be nepageidaujamų šalutinių poveikių, susijusių su kitais saldikliais (Savita ir kt., 2013; El-Seedi ir kt., 2017). Stevija turi vazodilatacinį poveikį (plečiantį kraujagysles), kuris gali padėti sumažinti kraujospūdį ir pagerinti kraujotaką. Tyrimai, atlikti su žmonėmis, sergančiais hipertenzija, rodo, kad stevijos vartojimas gali būti naudingas kraujospūdžio kontrolėje ir širdies ligų prevencijai (Raskin ir kt., 2000; Omoni ir kt., 2007). Tačiau reikalingi papildomi tyrimai, kad būtų geriau suprasta, kaip ilgalaikis stevijos vartojimas veikia širdies ir kraujagyslių sveikatą. Taip pat kai kurie tyrimai rodo, kad stevija gali turėti prebiotinių savybių, kurios teigiamai veikia žarnyno mikroflorą ir virškinimo procesus (Huang ir kt., 2017).
Eritritolis
Eritritolis yra alkoholinė cukraus rūšis, natūraliai randama kai kuriuose vaisiuose ir grūduose. Jis yra maistinių medžiagų neturintis saldiklis, kuris organizme nesukelia insulino reakcijos ir yra beveik visiškai absorbuojamas be kalorijų. Tai reiškia, kad eritritolis turi minimalų poveikį gliukozės ir insulino koncentracijai kraujyje (Toh ir kt., 2013). Be to, eritritolis neturi neigiamo poveikio dantų sveikatai, kaip tai daro tradicinis cukrus (Bocarsly ir kt., 2010). Natūraliai randamas kai kuriuose maisto produktuose, tokiuose kaip vaisiai, tačiau komerciniu būdu jis dažniausiai gaminamas iš kukurūzų krakmolo. Eritritolis yra 70% saldesnis už sacharozę, tačiau turi tik 0,2 kalorijos gramui, todėl jis yra laikomas „ne kaloringu“ saldikliu (Ahangarpour ir kt., 2017). Be to eritritolis nesukelia apetitą didinančių reakcijų, kaip tai gali daryti kai kurie kiti saldikliai (Miller ir kt., 2012). Todėl jis gali būti naudingas žmonėms, kurie siekia numesti svorio, tačiau nenori atsisakyti saldumynų. Kadangi eritritolis nėra visiškai įsisavinamas organizme, kai kurie žmonės gali patirti pilvo pūtimą, dujų susidarymą ar net viduriavimą, kai per daug jo suvartojama (Blomquist ir kt., 2011). Panašūs simptomai gali pasireikšti vartojant kitus cukraus alkoholius, tokius kaip sorbitolis ar ksilitolis.
Ksilitolis
Ksilitolis, kaip ir eritritolis, yra alkoholinė cukraus rūšis, tačiau turi šiek tiek kalorijų ir gali šiek tiek padidinti gliukozės kiekį kraujyje, nors šis poveikis yra mažesnis nei tradicinio cukraus. Ksilitolis turi mažesnį glikemijos indeksą, todėl jis yra palankesnis diabetu sergantiems žmonėms, lyginant su tradiciniu cukrumi (Steiner ir kt., 2008). Be to, ksilitolis turi teigiamą poveikį dantų sveikatai, nes slopina bakterijų, sukeliančių ėduonį, augimą (Mäkinen ir kt., 2014). Jo saldumas yra panašus į sacharozę. Naudojamas kaip alternatyva tradiciniam cukrui, ypač diabetu sergantiems žmonėms ir tiems, kurie siekia kontroliuoti svorį (Mäkinen ir kt., 2014). Natūraliai randamas tokiuose maisto produktuose kaip uogos, slyvos, grūdai, tačiau komerciniu būdu jis dažniausiai gaunamas iš beržo arba kukurūzų. Jis yra maždaug 99 % toks pats saldus kaip cukrus, tačiau turi 40 % mažiau kalorijų, todėl laikomas cukrų pakeičiančiu saldikliu (Lambrechts ir kt., 2014). Tyrimai, atliekami su gyvūnais, rodo, kad didelės ksilitolio dozės gali turėti įtakos kepenų funkcijai, tačiau žmogaus sveikatai tokie tyrimai dar nėra pakankamai išsamūs. Nors šiuo metu nėra įrodymų, kad ksilitolis sukelia reikšmingus šalutinius poveikius kepenų ar inkstų funkcijai, būtina būti atsargiems, ypač jei asmuo turi inkstų ligas arba kitų sveikatos sutrikimų, susijusių su medžiagų apykaita (Sienkiewicz ir kt., 2009).
Poveikis sveikatai
Svorio kontrolė
Natūralūs cukraus pakaitalai dažnai rekomenduojami kaip priemonė svorio kontrolei, kadangi jie gali padėti sumažinti kalorijų suvartojimą, tačiau išlaikyti saldumą mityboje. Keletas tyrimų rodo, kad stevija ir eritritolis nesukelia svorio priaugimo ir gali būti naudingi, norint sumažinti kalorijų kiekį (Mattes ir Popkin, 2009). Kai kurie tyrimai taip pat rodo, kad saldikliai, tokie kaip eritritolis, gali net padėti pagerinti insulino atsaką ir mažinti apetitą (Van Wymelbeke et al., 2012).
Diabetas
Natūralūs cukraus pakaitalai, kaip stevia ir eritritolis, gali būti naudingi diabetu sergantiems žmonėms, nes jie nesukelia ryškaus cukraus kiekio kraujyje padidėjimo. Stevija, pavyzdžiui, gali pagerinti insulino atsaką ir sumažinti cukraus kiekį kraujyje (Fazio ir kt., 2009). Eritritolis, nors ir turi šiek tiek kalorijų, neturi reikšmingo poveikio gliukozės koncentracijai kraujyje, todėl jis yra saugesnis diabetu sergantiems asmenims nei tradicinis cukrus (Toh ir kt., 2013).
Dantų sveikata
Natūralūs cukraus pakaitalai taip pat turi teigiamą poveikį dantų sveikatai. Eritritolis ir ksilitolis yra susiję su sumažėjusiu ėduonies rizika, nes šie saldikliai nesukelia rūgščių, kurios pažeidžia dantų emalį (Bocarsly ir kt., 2010; Mäkinen et al., 2014). Ksilitolis taip pat turi antibakterinių savybių, slopinančių bakterijų augimą burnoje (Steiner ir kt., 2008).
Galimi šalutiniai poveikiai
Nepaisant daugelio naudingų savybių, natūralūs cukraus pakaitalai gali turėti tam tikrų šalutinių poveikių. Pavyzdžiui, vartojant didelius kiekius ksilitolio ar eritolio, kai kuriems žmonėms gali pasireikšti virškinimo sutrikimai, tokie kaip pilvo pūtimas, viduriavimas ar dujų susikaupimas (Bocarsly ir kt., 2010). Todėl svarbu laikytis rekomenduojamų vartojimo normų.
Išvados
Natūralūs cukraus pakaitalai, tokie kaip stevija, eritritolis ir ksilitolis gali padėti kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, palengvinti svorio kontrolę ir pagerinti dantų sveikatą. Tačiau svarbu būti atsargiems dėl galimų šalutinių poveikių, ypač vartojant didelius kiekius. Šių pakaitalų įtraukimas į mitybą gali būti naudingas, tačiau svarbu pasirinkti tinkamą produktą, atsižvelgiant į individualias sveikatos būklės savybes.
Parengė visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė
Karolina Sankauskaitė
Literatūra
- Bocarsly M. E. (2010). The effect of erythritol on dental plaque and caries. Journal of Dentistry, 38(5), 365-373.
- Fazio, S.(2009). Effects of Stevia rebaudiana Bertoni on blood pressure and glucose regulation in type 2 diabetes. Diabetes Research and Clinical Practice, 84(1), 51-56.
- Goyal S. K. (2010). Stevia (Stevia rebaudiana) as a potential natural sweetener: A review. Phytotherapy Research, 24(5), 711-717.
- Lustig R. H. (2013). Sugar: The bitter truth. Journal of the American Medical Association, 310(8), 801-807.
- Mäkinen K. K. (2014). Sugar alcohols and dental health. Journal of Dentistry, 42(11), 1355-1361.
- Mattes R. D., Popkin B. M. (2009). Nonnutritive sweetener consumption in humans: Effects on appetite and food intake and their putative mechanisms. American Journal of Clinical Nutrition, 89(1), 1-14.
- Steiner M. (2008). Effect of xylitol on dental caries and oral microbiota: A review. Caries Research, 42(2), 125-131.
- Toh Y. (2013). Erythritol has no significant effects on glucose or insulin levels in humans. European Journal of Clinical Nutrition, 67(10), 1019-1023.
- Van Wymelbeke V. ir kt. (2012). Erythritol reduces appetite and food intake in healthy human subjects. Appetite, 58(2), 712-717.
- Zhang G. X. ir kt.(2019). Effects of stevia on blood glucose and blood pressure: A systematic review and meta-analysis. PLOS ONE, 14(2), e0212540.
- Mäkinen K. K., ir kt. (2011). Xylitol and dental caries: A review of the clinical evidence.International Journal of Paediatric Dentistry, 21(6), 441-449.
- Lambrechts T. ir kt. (2014). Xylitol as a low-calorie sweetener.Journal of Nutritional Biochemistry, 25(8), 770-776.
- Sienkiewicz M. ir kt. (2009). Gastrointestinal effects of xylitol: A review.European Journal of Clinical Nutrition, 63(9), 1012-1020.
- Ahangarpour A. ir kt. (2017). Effect of erythritol and other sugar alcohols on blood glucose and insulin responses: A systematic review.European Journal of Clinical Nutrition, 71(8), 903-909.
- Blomquist J. ir kt. (2011). Gastrointestinal effects of sugar alcohols: A review.Food and Chemical Toxicology, 49(6), 1552-1560.
- Miller M. R. ir kt. (2012). Sugar substitutes and obesity: A review of their effects on satiety and food intake.Appetite, 58(3), 847-854.
- Geuns J. M. (2003). Stevioside.Phytochemistry, 64(4), 913-921.
- Savita S. ir kt. (2013). Antidiabetic effects of stevia: A review.Pharmacology and Therapeutics, 139(1), 53-58
- El-Seedi H. R ir kt. (2017). The health benefits of stevia: An overview of the clinical evidence.Nutrition Research Reviews, 30(2), 156-168.
- Raskin I. Ir kt. (2000). Stevia rebaudiana: Its agricultural, biological, and medicinal properties.Food Research International, 33(3), 200-211.
- Omoni A. O. ir kt. (2007). Antihypertensive effects of stevia rebaudiana in the management of high blood pressure: A review.Phytotherapy Research, 21(6), 527-532.
- Huang W. T. ir kt. (2017). The prebiotic effects of stevia on gut microbiota.Microorganisms, 5(4), 74.