Renginiai

Medaus poveikis mitybai ir sveikatai: mokslinis požiūris

2024 04 07


Medus yra natūralus saldiklis, kurį bitės gamina iš nektaro ir kitų augalų išskiriamų medžiagų. Jis buvo naudojamas maistui ir medicinai jau tūkstančius metų ir yra vertinamas dėl savo unikalios sudėties, kurią sudaro įvairūs cukrūs, aminorūgštys, vitaminai, mineralai, fermentai ir antioksidantai (Molan, 2002). Medus turi ne tik saldumo, bet ir sveikatai naudingų savybių. Šiame straipsnyje bus aptariamas medaus poveikis mitybai ir sveikatai, remiantis naujausiais moksliniais tyrimais.

Medaus sudėtis

Medus turi įvairių sudedamųjų dalių, įskaitant angliavandenius (fruktozę, gliukozę, sacharozę ir kitus cukrus), vandenį, mineralus (ypač kalcį, magnį, kalį ir geležį), vitaminus (B grupės vitaminus, vitaminą C) ir antioksidantus, tokius kaip flavonoidai ir fenoliniai junginiai (Bogdanov, 2013). Dėl šios sudėties medus pasižymi ne tik saldumu, bet ir potencialu teigiamai paveikti įvairius sveikatos aspektus, įskaitant imuninę sistemą, virškinimą ir širdies bei kraujagyslių sveikatą.

Medaus poveikis sveikatai

Energijos šaltinis

Medus yra greitas energijos šaltinis dėl savo sudėtyje esančių paprastų cukrų, tokių kaip fruktozė ir gliukozė. Šie cukrūs greitai pasisavinami organizme, todėl medus gali būti naudojamas kaip greitas energijos šaltinis, ypač po fizinio krūvio ar stipraus nuovargio (Shah ir kt., 2013). Be to, medus gali padėti atkurti glikogeno atsargas raumenyse, todėl jis yra naudingas sportininkams ir asmenims, turintiems didelį fizinį krūvį.

Glikemijos kontrolė

Skirtingai nuo kitų saldiklių, tokių kaip rafinuotas cukrus, medus turi žemesnį glikemijos indeksą, nes jame yra didesnis fruktozės kiekis. Fruktozė yra cukrus, kuris organizme metabolizuojamas kitaip nei gliukozė, todėl medus nesukelia tokio greito ir aukšto gliukozės kiekio kraujyje padidėjimo (Al-Waili ir kt., 2004). Tyrimai rodo, kad medus gali padėti kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje ir gali būti naudingas žmonėms, sergantiems 2 tipo cukriniu diabetu, jei vartojamas saikingai (Kaatz ir kt., 2011). Tačiau svarbu pažymėti, kad per didelis medaus vartojimas gali sukelti svorio augimą ir gliukozės padidėjimą, todėl būtina vartoti jį atsargiai.

Širdies ir kraujagyslių sveikata

Medus turi teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai. Tyrimai rodo, kad medus gali padėti sumažinti kraujo spaudimą ir pagerinti lipidų profilį, įskaitant sumažinti „blogojo“ cholesterolio (LDL) ir trigliceridų kiekį kraujyje, tuo pačiu didinant „gerojo“ cholesterolio (HDL) koncentraciją (Al-Waili ir kt., 2004). Tai gali prisidėti prie širdies ligų prevencijos. Be to, medus turi antioksidacinių savybių, kurios gali padėti sumažinti oksidacinį stresą ir uždegimą, kuris yra pagrindinės širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksniai (Gheldof ir kt., 2002).

Antioksidantai ir priešuždegiminis poveikis

Medus yra gausus antioksidantų, tokių kaip flavonoidai ir fenoliniai junginiai, kurie turi teigiamą poveikį organizmui. Šie junginiai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais ir mažina oksidacinį stresą, kuris gali sukelti lėtines ligas, tokias kaip širdies ligos, vėžys ir Alzheimerio liga (Gheldof ir kt., 2002). Be to, medus turi priešuždegiminį poveikį, kuris gali padėti sumažinti uždegimą organizme. Tai ypač naudinga asmenims, turintiems uždegiminių ligų, tokių kaip artritas, ir gali prisidėti prie bendro sveikatos gerinimo.

Virškinimo sveikata

Medus turi prebiotinių savybių, kurios gali būti naudingos virškinimo sistemai. Prebiotikai yra medžiagos, kurios skatina naudingų bakterijų augimą žarnyne. Medus gali padėti skatinti bifidobakterijų ir laktobacilų augimą žarnyne, kas gali pagerinti žarnyno mikroflorą ir virškinimo funkcijas (Marwa ir kt., 2014). Be to, medus gali padėti gydyti virškinimo sutrikimus, tokius kaip virškinimo trakto uždegimai ir skrandžio opa (Molan, 2001).

Dantų sveikata

Medus yra laikomas saugesniu pasirinkimu burnos sveikatai, palyginti su cukrumi, nes jis nesukelia tokių pačių bakterijų dauginimosi procesų, kurie veda prie ėduonies vystymosi. Nors medus yra saldus, jis neturi tokių rūgščių savybių kaip cukrus, todėl jis mažiau linkęs sukelti dantų apnašas ir ėduonį (Shah ir kt., 2013). Be to, medus turi antibakterinių savybių, kurios gali padėti kovoti su burnos bakterijomis ir užkirsti kelią infekcijoms.

Išvados

Medus yra natūralus ir maistingas saldiklis, kuris turi daugybę sveikatai naudingų savybių. Jis teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, padeda kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje, turi antioksidantų ir priešuždegiminių savybių, taip pat gali padėti pagerinti virškinimo sveikatą. Medus taip pat turi privalumų burnos sveikatai, nes nesukelia ėduonies. Nors medus turi daug naudingų savybių, svarbu jį vartoti saikingai, nes jis vis tiek yra kaloringas ir gali sukelti nepageidaujamą gliukozės kiekio kraujyje padidėjimą, jei vartojamas dideliais kiekiais.

Parengė visuomenės sveikatos stirinimo specialistė

Karolina Sankauskaitė

Literatūra

  1. Al-Waili N. S. ir kt. (2004). The antimicrobial activity of honey. Microbiological Research, 159(3), 127-132.
  2. Bogdanov S. (2013). Honey quality and international standards. Bee Product Science, 1(2), 100-115.
  3. Gheldof N. ir kt. (2002). Antioxidant activity and antimicrobial properties of medicinal plants. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50(9), 2400-2405.
  4. Kaatz M. ir kt. (2011). Honey and its effects on diabetes mellitus. International Journal of Diabetes and Metabolism, 19(4), 196-199.
  5. Marwa M. K. ir kt. (2014). The prebiotic effects of honey: A review. International Journal of Food Science and Technology, 49(2), 121-129.
  6. Molan P. C. (2001). Honey and its medicinal properties. Bee World, 82(3), 64-67.
  7. Molan, P. C. (2002). The role of honey in the management of wounds. Journal of Wound Care, 11(4), 150-151.
  8. Shah B. R. ir kt. (2013). Health benefits of honey: A review. Food Science and Technology Research, 19(1), 5-10.