Renginiai

Maistinės mielės - kas jos ir su kuo jos valgomos?

2025 04 16


Jau graikų gydytojas Hipokratas mieles laikė natūralia gydymo priemone nuo aukštos temperatūros ir nuo viduriavimo. Antikos laikais mielės buvo vartojamos odos ligoms, uždegimams ir virškinimo sistemos sutrikimams gydyti.

Šiuolaikinė medicina gydomąją mielių reikšmę pradėjo naudoti ištyrus, kad jose yra gausu B grupės vitaminų, imunitetą stiprinančių beta glukanų ir net antibvirusinių ir antibakterinių medžiagų. Beje, Mielės yra pirmasis organizmas, kurio genų struktūra buvo ištirta. Paaiškėjo, kad tarp mielių ir žmogaus ląstelių yra daugiau panašumų, nei manyta.

Kuo maistinės mielės naudingos?

Maistinės mielės – puikus baltymų šaltinis, kuriame yra visų žmogui būtinų aminorūgščių. Mielėse yra daugiau nei 17 vitaminų ir apie 14 žmogui būtinų mineralų (chromo, fosforo, cinko ir kt.). Taip pat yra beta gliukanų, mananų, glutationo -  šios medžiagos yra būtinos organizmo imuninei sistemai.
 

Kada naudinga vartoti maitines mieles?

  • Imuniteto stiprinimui
  • Kai kankina kandidozėgrybelio Candida albicans  infekcija. Priešingai nei teigia mitai, maistinės mielės nemaitina Candida grybelio, o kaip tik gali padėti stiprindamos imunitetą; didindamos cukrų skaidančių fermentų, tokių kaip sacharazė, laktazė ir maltazė, aktyvumą, ir taip atimdamos iš Candida albicans grybelio maistą; veikdamos probiotiškai gali  pristabdyti grybelio patekimą į kraują per žarnyno sieneles ir taip sumažinti infekciją.
  • Kai  vargina aknė, spuogai
  • Apetito gerinimui
  • Kai  sutrinka virškinimas, viduriuojama
  • Norint didinti raumenų masę – maistinės mielės yra puikus visaverčių, lengvai virškinamų baltymų šaltinis
  • Plaukų, nagų, odos būklės gerinimui  
  • Organizmo stiprinimui po treniruočių
  • Organizmo stiprinimui prieš ir po operacijų - mielių beta gliukanai gali apsaugoti nuo infekcijų, taip  sumažinant antibiotikų poreikį.

Kur ir kaip naudoti?

Maistinių mielių skonis malonus, panašus į brandinto sūrio ar riešutų. Mielių dribsniais, kaip prieskoniais, galima pagardinti keptas daržoves, makaronus, padažus ar sriubas, troškinius, berti ant sumuštinių, omleto ar virtų kiaušinių, berti ant kukurūzų spragėsių, dėti gaminat avinžirnių užtepėlę - humusą.
Maistinių mielių galima įsigyti sveiko maisto parduotuvėse, internetinėse parduotuvėse arba didesnėse maisto prekių parduotuvėse.   

Paprastai jos būna parduodamos įpakuotos skardinėse ar dėžutėse. Namuose maistines mieles reikėtų laikyti tamsioje, sausoje, vėsioje vietoje, pvz., spintelėje ar šaldytuve (mažiausia leistina laikymo temperatura: 5° C. didžiausia leistina laikymo temperatura: 20° C)